Breaam
BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De Dutch Green Building Council heeft met hulp van marktpartijen deze richtlijn geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt. Daarom is ook NL toegevoegd aan het keurmerk. Daarmee is de Dutch Green Building Council een National Scheme Operator. Naast Nederland hebben ook Noorwegen, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en Oostenrijk het BREEAM keurmerk geschikt gemaakt voor de eigen wet- en regelgeving.
DuboKeurmerk®
DUBOkeur® bewijst dat een product (voor de bouw, GWW of interieur sector), grondstof, installatie of woning tot de meest milieuvriendelijke keuze behoort. Dit wordt aangetoond aan de hand van een milieukundige levenscyclusanalyse gemaakt door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE), het kennisinstituut voor duurzaam bouwen. Door het gebruik van de nationaal erkende LCA-methodiek, wordt op een onafhankelijke en wetenschappelijke wijze aangetoond dat het gekeurde product behoort tot de bovenkant van de markt op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast mag een product geen negatieve gezondheidseffecten hebben op de gebruikers ervan. Bij producten met een DUBOkeur® vinden er dus geen schadelijke emissies, uitloging en/of uitwaseming plaats in de gebruiksfase van het product. Met het DUBOkeur® kunnen producten, grondstoffen, installaties en woningen op een onafhankelijke en wetenschappelijk wijze aantonen dat ze een duurzame keuze zijn. Het doel van het DUBOkeur® is om uitsluitend de bovenkant van de markt op het gebied van duurzaamheid een keurmerk te geven, zodat het ook echt waarde krijgt!
LEED
LEED is een evaluatie- en certificatiesysteem waarmee de duurzaamheidsprestatie van gebouwen bepaald kan worden. LEED staat voor ‘Leadership in Energy and Environmental Design’. LEED is in 1998 opgezet door de US Green Building Council (USGBC) en is de meest gebruikte duurzaamheidstool in de Verenigde Staten. Dit komt vooral doordat LEED daar vaak gekozen wordt voor overheidsprojecten. LEED is een scoresysteem dat gebruik maakt van een checklist. De score bepaalt of het gebouw een basis certificering, zilver, goud of platina krijgt toebedeeld. Deze certificering ligt in handen van de LEED commissie. Naast nieuwbouw kan LEED ook toegepast worden bij renovatie of transformatie van bestaande gebouwen (LEED-Existing Buildings). LEED beoordeelt op de volgende elementen: ‘ontwikkeling van duurzame locaties’, ‘waterbesparing’, ‘energie-efficiëntie’, ‘materiaalselectie’, ‘kwaliteit van de binnen omgeving’, ‘innovatie’ en ontwerp en ‘regionale prioriteit’.
Biobased
Biobased materiaal is hernieuwbaar materiaal van biologische oorsprong, exclusief materiaal uit geologische afzettingen of gefossiliseerd materiaal
Biobased materialen zijn hernieuwbaar in die zin dat ze binnen de levensduur van het product waarin ze gebruikt worden weer terug kunnen groeien. Omdat ze op korte termijn terug groeien vormen biobased grondstoffen in theorie een onuitputtelijke bron van materiaal in tegenstelling tot fossiele grondstoffen die over vele duizenden jaren ontstaan.
In de bouw maar ook op andere gebieden zijn biobased materialen van grote waarde voor de toekomst waarin de economie minder afhankelijk zal moeten worden van fossiele grondstoffen. Biobased bouwmaterialen hebben door hun natuurlijke eigenschappen aanvullende voordelen op het gebied van gezondheid en comfort. Produceren en bouwen met biobased materialen past volledig binnen een circulaire economie.
Carbonfootprint
De Carbonfootprint of anders gezegd de CO2-Voetafdruk is een meet weergave voor de uitstoot van CO2 als gevolg van het gebruik van fossiele brandstoffen tijdens en na het productie proces.
Waterbased
Waterbased – producten die op waterbasis zijn gemaakt. Verven op waterbasis bevatten microscopisch kleine plastic deeltjes van bindmiddel, vulmiddel en pigment, opgelost in water. Verven op waterbasis zijn in water oplosbaar, maar worden na droging waterbestendig. Als bindmiddel worden verschillende soorten materiaal gebruikt zoals acryl, vinyl, PVA of alkyd.
Mineral Based
Mineral Based – producten op basis van mineralenbindmiddelen ( materialen die gewonnen worden uit de aarde ) Qua verf zijn de drie meest gebruikte mineralen titaniumdioxide, ijzeroxiden en calciumcarbonaat